vrijdag 10 december 2010

Ding # 1 Web 2.0

Web 2.0 is een term die de laatste tijd veel circuleert op de werkplaats. Eerst was het een mysterieuze term voor me. Ik vroeg me af of ik een film genaamd Web had gemist en dat nu de sequel Web 2.0 klaar was om in de bioscoop te verschijnen.  Een film die je uit je sokken blaast alleen al bij het vertonen van de special effects. Een film die alle andere films zou doen verbleken op de volgende Oscaruitreiking.
Fout gedacht dus. Web 2.0 slaat op het world wide web, versie 2.0.

Had ik nooit geraden. Voor mij is het web het web. Iets dat ik gebruik als het me uitkomt en dan liefst zo dat de programma's werken met enkele simpele klikken van de muis. Voor mij geen moeilijke programmeertaal aub, het moet gemakkelijk installeerbaar zijn. Als ik het na een tijdje dan toch moet veranderen dan moet een paar muisklikken voldoende zijn om de nodige aanpassingen te verwezenlijken. Indien niet, weg met dat programma.

Web 2.0 speelt hier op in. In plaats van een passieve gebruiker te zijn die alleen maar teksten kan lezen op voorgekauwde html pagina's krijgt nu de gebruiker een meer actiever rol toebedeelt, indien hij wil kan de gebruiker nu via weblog(s) zijn zienswijze, zijn dagboek, zijn verhaal kwijt op het internet. Niet alleen in woorden maar ook met foto's en video's. Dit alles op een eenvoudige manier door gemakkelijk te gebruiken programma's (eenmaal men ze een beetje kent) die speciaal ontwikkeld zijn voor bovenstaande doelstellingen.

Weblog, of zoals in de volksmond word gebekt "blog", kende ik al. Photos en You Tube had ik weet van maar nooit echt gebruikt. RSS-feed al van gehoord maar als informaticakneusje nooit gebruikt. Nu hoop ik dat deze cursus mij meer de achtergrond en de werking van deze zaken zal uitleggen zodoende dat ik het beter begrijp en kan gebruiken. M.a.w. surfen naar http://23dingenvoorarchieven.nl en leren maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten